Az étkezés kérdése nemcsak a betegek, hanem az egészségesek számára is
rendkívül fontos, sőt szükséges kérdés. Ez a könyv papok, férfi- és női
szerzetesek számára ad étmódi utasításokat, tekintve főképp ezek különös
hivatását, nagyrészt szellemi foglalkozását, többnyire ülő életmódját és
celibátusi kötelezettségét, illetve tisztasági fogadalmát.
A tárgy elsősorban orvosi. A mű tudós szakorvosok bevonásával,
tanácsuk, útbaigazításuk és irányításuk szerint készült. Az itt leírtak
csakis az egészséges papok és szerzetesek étmódját tartja szem előtt,
semmiképpen sem a betegekét, akik természetesen szakorvos ajánlotta külön
diétára szorulnak.
A tárgyalás témái:
I. rész. Az étmódról általában
1. Az egészség és az étmód
2. Az étmód rövid elmélete
II. rész. Eledeleink mennyisége
3. Egy példa
4. A válasz
5. Min nem fordul meg?
6. Min fordul meg?
7. A konyhaművészet kísértései és árnyoldalai
8. A sok-evés és a szívünk
9. A sok-evés és az ún. meghűléses betegségek
III. rész. Eledeleink minősége
10. A hús-evés
11. Óvatosság a húsbeszerzésnél
12. A só, fűszer és cukor
13. A kenyér
14. Az italfogyasztás diaetetikája
15. A tej
16. A nyers koszt kérdése
17. A fogazat
18. A széklet
IV. rész. Az étmód és vallásunk
19. A böjt (jejunium)
20. A böjt és a Szentírás
21. A böjt és a lelki kegyelmek
22. Anima est naturaliter „catholica”
23. Anima est naturaliter „catholica” – Folytatás
24. A hústilalom (abstinentia)
V. rész. Az étmód és Isten szolgái
25-26. Az étmód és a tisztaság erénye
27. Factum non fictum!
28. Isten szolgáinak étmódja
29. Külön szó a női szerzetesekről
30-31. Az elhízás megakadályozása
32. Szakács-tanfolyamok
33. Két tanács
34. Az étkező asztal szelleme